Tiilikaton pesu - Näin peset tiilikaton oikein

17.03.2025

Tässä oppaassa käsittelemme tiilikaton pesua ja puhdistusta, jotka ovat tärkeitä kattosi kunnossapidon ja suojan kannalta. Puhdistus auttaa estämään kosteuden pääsyn rakenteisiin ja valmistaa katon mahdolliseen pinnoitukseen tai maalaamiseen.

1. Tiilikaton pesu – kuinka usein ja miten se kannattaa tehdä?

Tiilikatto pysyy hyvässä kunnossa, kun se puhdistetaan säännöllisesti. Suositeltavaa on tarkistaa ja puhdistaa katto vähintään kerran vuodessa, mutta voit myös huoltaa kahdesti vuodessa.

Kevään kattotarkastus ja puhdistus

Keväällä lumien sulamisen jälkeen on hyvä tarkistaa, että kattotiilet, läpiviennit, pellitykset ja kattoturvatuotteet ovat paikoillaan ja ehjät. Samalla kannattaa puhdistaa räystäät sekä poistaa mahdolliset roskat ja sammal.

Syksyn puhdistus ennen talvea

Ennen talven tuloa katolta tulisi harjata pois lehdet, oksat ja muut irtoroskat, jotka keräävät kosteutta ja edistää sammaleen kasvua. Syystarkistuksen yhteydessä on hyvä varmistaa, että katto on edelleen tiivis ja vedenpoisto toimii moitteettomasti.

Oikeat työvälineet katon pesuun

Katon puhdistukseen sopii hyvin jäykkäharjaksinen harja, jolla saa irrotettua lian ja sammaleen hellävaraisesti. Kattoa voi myös huuhdella vedellä, joko vesiletkulla tai kevyesti painepesurilla, mutta liiallista painetta tulee välttää, jotta kattotiilien pinta ei vaurioidu.

Säännöllinen puhdistus pidentää tiilikaton käyttöikää ja vähentää huoltotarpeita, joten pieni vaivannäkö keväisin ja syksyisin kannattaa!

HUOM!
Ennen kuin aloitat tiilikaton pesun vedellä, tarkista aina katon kunto ja varmista, ettei siinä ole vaurioituneita tai haljenneita tiiliä. Vaihda rikkinäiset tiilet välittömästi. Jos käytät painepesuria vuosihuollossa, säädä paine riittävän alhaiseksi, jotta tiilien pinnoite ei vahingoitu. 

Ennen pesua / Pesun jälkeen

Pinnoituksen jälkeen

2. Mikä likaa ja kuluttaa tiilikattoa?

Tiilikatto altistuu jatkuvasti säälle, ilmansaasteille ja lämpötilavaihteluille, jotka kuluttavat sen pintaa ajan myötä. Erityisesti sammal on tiilikaton pahin vihollinen sillä se sitoo kosteutta ja juurtuu tiilen huokosiin ja haurastuttaa sen rakennetta.

Sammal viihtyy erityisesti varjoisilla ja kosteilla kattopinnoilla kuten pohjois- ja itälappeilla. Kun tiilen sisään kertynyt kosteus jäätyy ja sulaa vuorotellen, syntyy pakkasrapautumista, joka voi rikkoa tiilet ja johtaa kattovuotoihin.

Uusilla tiilikatoilla tiilet on suojattu pinnoitteella, joka estää kosteuden ja lian imeytymisen. Ajan myötä aurinko, sade ja lumi kuluttavat tätä suojaa, jolloin tiilen pinta muuttuu huokoisemmaksi ja altistuu sammaloitumiselle sekä rapautumiselle. Säännöllinen puhdistus ja pinnoitus auttavat pidentämään tiilikaton käyttöikää.

3. Tiilikaton pesu ja puhdistus – vaihe vaiheelta

Säännöllinen tiilikaton pesu ja puhdistus pidentää katon käyttöikää ja ehkäisee sammaloitumista. Tässä ohjeet, joilla peset tiilikaton tehokkaasti ja turvallisesti.

1. Poista irtoroskat katolta ja ränneistä

Harjaa pois lehdet, oksat ja sammalet, jotka keräävät kosteutta ja vahingoittaa kattoa. Puhdista myös vesikourut, jotta vesi pääsee valumaan esteettä pois katolta.

2. Tarkista katon kunto

Ennen pesua varmista, että kattotiilet, piipunjuuri ja läpiviennit ovat ehjät ja tiiviit, jotta vesi ei pääse katon rakenteisiin.

3. Huuhtele katto vedellä

Huuhdo katto vesiletkulla tai matalalla paineella painepesurilla. Vältä liian suurta painetta – suositeltava paine on enintään 200 baria ja veden lämpötila 60–80 °C.

4. Valmista pesuaine

Sekoita pesuaine katon likaisuuden mukaan. Yleensä sopiva laimennussuhde on:

- Kevyesti likaiselle katolle: 1 osa pesuainetta, 6 osaa vettä

- Erittäin likaiselle katolle: 1 osa pesuainetta, 3 osaa vettä

- Voit pestä katon myös pelkällä vedellä, jos lika ei ole pinttynyttä.

5. Levitä pesuaine

Levitä pesuaine pumppupullolla kostealle katolle. Tehosta vaikutusta harjaamalla kattoa kevyesti levityksen jälkeen. Levitä pesuaine pienissä osissa, jotta se ei ehdi kuivua ennen harjausta.

6. Anna pesuaineen vaikuttaa

Anna pesuaineen vaikuttaa noin 30 minuuttia (tarkista tarkka aika pesuaineen ohjeesta).

7. Huuhtele katto ja pese se puhtaaksi

Huuhtele pesuaine pois aloittaen katon harjalta ja edeten alaspäin. Käytä vesiletkua tai painepesuria matalalla paineella, jotta tiilien pinnoite ei vaurioidu.

8. Levitä suoja-aine sammaloitumisen estämiseksi

Levitä katolle sammaleenestoaine pumppupullolla. Aineen on hyvä antaa vaikuttaa useita päiviä, jotta se tehoaa kunnolla kasvustoon. Ainetta ei tarvitse huuhdella pois, sillä seuraava sade huolehtii sen pois. Jos aiot pinnoittaa katon, anna katon kuivua vähintään päivän.

Noudattamalla näitä ohjeita varmistat, että tiilikattosi pysyy puhtaana, kestävänä ja sammaleettomana pitkään!

4. Mitä tiilikaton pesun jälkeen?

Kun tiilikaton pesu ja puhdistus on valmis, seuraava vaihe on usein katon pinnoitus. Lue kattava ohjeemme ja opi, miten pinnoitat tiilikaton oikein! 

Kaipaatko apua tiilikaton pesussa ja huollossa? Me autamme!

Tiilikaton huolto, pesu ja pinnoitus voivat tuntua suurelta urakalta, varsinkin jos ei ole aikaa, energiaa tai tarvittavaa osaamista. Kotirempaxilta saat asiantuntevaa apua tiilikattojen huoltoihin.

Meiltä saat maksuttoman tiilikaton kuntokartoituksen, jossa arvioimme kattosi kunnon ja tarjoamme sen perusteella suosituksia toimenpiteistä. Lisäksi saat meiltä selkeän ja pitävän tarjouksen urakasta!

Palvelemme näillä alueilla

Toiminta-alueet

Jyväskylä, Muurame, Laukaa, Hankasalmi, Joutsa, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski, Keski- Suomi. 

Kotirempax Oy

Y-tunnus: 3493323-9

Yrittäjä:

Jeremias Pelkonen

040 932 5219

kotirempax@gmail.com

Mietityttääkö maalipinnan kunto?